Dagelijks opent iedereen wel eens een deur. Ook bedrijven. Maar hoe kunt u de toegang binnen uw organisatie nu echt professioneel organiseren? Waar moet je op letten? Over het algemeen roept toegangscontrole veel vragen op. In deze blog gaan we dieper in op de mogelijkheden van toegangscontrole.

Het verschil tussen toegangscontrole en toegangsverlening

Er is een belangrijk verschil tussen deze twee, dat willen we eerst even gezegd hebben. Toegangscontrole gaat uit van het principe van toegangsrechten gekoppeld aan bevoegdheid. Een directeur kan bijvoorbeeld alle ruimtes binnenkomen, maar een boekhouder niet. Toegangsverlening is het tegenovergestelde. Het gaat uit van het principe van vrije toegang met uitzonderingen op kritieke ruimten. Een overeenkomst is dat er over het algemeen gebruik wordt gemaakt van dezelfde hardware en dezelfde software. Het is belangrijk om als organisatie helder te hebben welke van de twee zienswijzen u als organisatie gaat werken.

Organisatorisch

Hoe wordt uw toegangscontrole organisatorisch geborgd binnen de organisatie? Om deze vraag te beantwoorden, dien je een aantal zaken helder te hebben. Wie doet bijvoorbeeld het beheer? Waar gaat de software geïnstalleerd worden? En op welk netwerk worden de online componenten aangesloten? Het is belangrijk om hierover na te denken, zodat later het voor iedereen duidelijk is hoe het precies zit. Ook is het van belang om de juiste personen de juiste tools en training te bieden voor het omgaan met het toegangscontrolesysteem.

Automatisering

Het effectief inzetten van een toegangscontrolesysteem, dat is natuurlijk ideaal. Maar dan moeten er wel zo min mogelijk fouten gemaakt worden en het beheer zo min mogelijk tijd kost. Dit kan door een synchronisatie op te zetten, zodat bijvoorbeeld medewerkers automatisch toegevoegd kunnen worden aan het toegangscontrolesysteem. Vervolgens is het alleen de zaak om nog een identificatiemiddel aan de gebruiker te koppelen.

De juiste rechten aan medewerkers toewijzen

U heeft een gedegen rechtenstructuur nodig. Hierbij is het belangrijk om bestaande indelingen te gebruiken, bijvoorbeeld functie of type medewerker. De rechten zijn generiek georganiseerd en dit kan ook vanuit de synchronisatie meegenomen worden. Dit betekent dat elke medewerker direct het juiste rechtenprofiel toegewezen krijgt.

Identificeren met de volgende middelen

Tag

Eén van de meest bekende identificatiemiddelen is een tag. De tag bevat persoonlijke informatie over de gebruiker, zoals tot welke deuren degene toegang heeft en binnen welke tijdzones. Tags zijn leverbaar met verschillende protocollen, zoals Proximity, MiFare Classic en DESFire. En er zijn zoveel meer protocollen op te noemen. Wat belangrijk is om te weten, is dat protocollen Proximity en MiFare makkelijk te kopiëren zijn. Met een apparaatje is het mogelijk om een tag te klonen, wat weer resulteert in een exacte kopie. Een kwaadwillende kan zich voordoen als iemand anders en zich toegang verschaffen tot belangrijke ruimtes. Het is daarom aan te raden om een protocol als DESFire te gebruiken. DESFire is anders opgebouwd en daardoor het protocol op dit moment nog niet te kraken.

Smartphone

Het is ook mogelijk om een mobiel in te zetten als identificatiemiddel. Dit kan door middel van NFC en BLE. Een groot voordeel is dat mobiele sleutels op afstand kunnen uitgereikt en ingetrokken worden. Er hoeft geen fysieke overdracht plaats te vinden.

Kenteken

Een ander manier van identificeren is het gebruik van een kentekencamera. Het kenteken van een auto kan gesignaleerd worden en op basis hiervan toegang verleend worden.

Benieuwd naar de mogelijkheden van toegangscontrole?

Wij voorzien u graag van advies. Bel 088 333 4499 of mail naar info@rosecure.