Nederlandse bedrijven ondervinden steeds vaker problemen met gijzelsoftware. Bij gijzelsoftware worden digitale bestanden ‘gekidnapt’ totdat er wordt betaald. Het is een groeiend probleem voor Nederlandse bedrijven. Dat signaleren beveiligingsonderzoekers, verzekeraars en brancheorganisatie MKB-Nederland. Vooral het midden- en kleinbedrijf is slachtoffer.

Bedrijven kunnen door gijzelsoftware niet meer bij hun administratie, gegevens van klanten of andere belangrijke documenten. Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Om weer bij de gegevens te kunnen, moeten ze dan honderdduizenden of zelfs miljoenen euro’s betalen.

Vaker doelwit

Verzekeraar Hiscox zegt dat het aantal zaken nu al 15 procent hoger ligt dan in heel 2018. “En dan hebben we nog een paar maanden te gaan”, aldus Yasin Chalabi. Onderzoekers merken dat criminelen steeds gerichter te werk gaan, wat tot meer schade leidt. Tot voor kort was gijzelsoftware, ook wel ransomware genoemd, vooral gericht op consumenten. Er werd vaak een virusmailtje aan duizenden verzonden, in de hoop dat een deel van de ontvangers het zou openen.

Bedrijven zijn interessant

Nu wordt er vaker ingebroken op het netwerk van een bedrijf. De criminelen doen hiervoor veel meer moeite. Ze breken in op het netwerk, doen vooronderzoek en richten zoveel mogelijk schade aan. Er valt immers veel meer te halen bij bedrijven dan bij consumenten. Als de problemen groot genoeg zijn, kunnen bedrijven zelfs failliet gaan als ze niet betalen. Dat maakt het zo interessant voor criminelen’, zegt beveiligingsonderzoeker Jornt van der Wiel van Kasperksy tegen NOS.

Bedragen kunnen oplopen van enkele tonnen tot miljoenen

De bedragen die bedrijven moeten betalen zijn groot. Onderzoeker Groenewegen van Fox-IT kwam zelfs een bedrag tegen van 5,4 miljoen euro. Ook weet de onderzoeker dat een bedrijf 6,6 miljoen euro heeft betaald. Betalen ligt erg gevoelig. Politie en justitie waarschuwen dat op die manier de criminaliteit in stand wordt gehouden. Maar soms is er simpelweg geen alternatief voor deze bedrijven. Of betalen is goedkoper de hele ict-infrastructuur opnieuw op te bouwen.

PC en internetbescherming van Kasperksy

RoSecure levert de bekroonde internetbeveiliging van Kasperksy aan de zakelijke markt. Uw PC wordt goed beschermd tegen malware, ransomware of andere schadelijke software. Kasperksy is een toonaangevende leverancier van antivirusprogramma’s en internetbeveiliging. Al ruim 20 jaar zijn ze bezig met de strijd tegen malware en cybercriminaliteit. Grote bedrijven, overheidsinstellingen en kleinere bedrijven kiezen Kasperksy voor het beschermen van hun bedrijfssystemen, -data en -processen.

We bieden twee pakketten aan

Anti-virus
– Anti-vius
– Anti-malware
– E-mail

Total Security
– Anti-vius
– Anti-malware
– E-mail
– Website blokkades
– Apparaat blokkades

Meer informatie nodig?

Neem dan contact op met onze vakkundige specialisten. Bel 088 333 4499 of mail naar [email protected]. We zijn bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 09:00 tot 17.30 uur. Op vrijdag kunt u van 09:00 uur tot 16.30 uur contact met ons opnemen.