Cybercriminelen sparen geen enkele onderneming. Hackers richten zich ook op de kleine mkb-ondernemers. De toename van het aantal hacks is explosief.

Uit onderzoek van Allianz, in samenwerking met onderzoeksbureau Ipsos, blijkt dat er bij veel mkb-ondernemers een veilig gevoel heerst als het gaat om het gebruik en de beveiliging van hun IT-omgeving. En dat is onterecht. Cybercriminelen munten het niet alleen op de ‘grote jongens’ maar ook bij kleine mkb-ondernemingen.

Malware komt vaker voor bij kleinere bedrijven

Bij mkb-ondernemingen komen malwareprogramma’s zoals cryptolocker (die een computer infecteert, blokkeert en vervolgens geld vraagt om deze te deblokkeren) zelfs vaker voor dan bij grote organisaties. Vaak ontbreekt het kleinere bedrijven ook aan de software die nodig is om deze aanvallen te detecteren, volgen en evalueren. Criminelen weten dit uiteraard, waar het gevaar om betrapt te worden kleiner is. Daarom is de doelgroep mkb aantrekkelijker om aan te vallen.

Zeer lucratief

Het is ook lucratief om ondernemers in het mkb te hacken. Ze zijn in het bezit van bank-, creditcard- en persoonlijke gegevens die zeer aantrekkelijk zijn voor criminelen en fraudeurs. Daarnaast zijn deze mkb-ondernemingen ook leveranciers of dienstverleners voor grote bedrijven, waarmee ze nauwe (online) banden mee hebben. Een hacker kan dus data achterhalen bij een mkb-ondernemer en kan dit misbruiken om bij de grotere partijen binnen te komen.

Altijd blijven updaten

Het beveiligen en updaten van álle apparaten binnen het netwerk is het allerbelangrijkst. Helaas wordt dat juist vaak vergeten. Met alleen een update op de bedrijfscomputers komt u niet ver. Vaak worden de beveiligingscamera’s, printers of externe apparaten van bezoekers vergeten. En juist deze apparaten bieden mogelijkheden voor hackers om binnen te komen.

Wat kunt u nog meer doen?

Behalve het regelmatig updaten, kunt u ook werken met de bekroonde beveiligingstoepassingen van Kaspersky Lab. Dit bedrijf is een toonaangevende leverancier van antivirusprogramma’s en internetbeveiliging software. Bescherm uw netwerk tegen malware, ransomware of andere schadelijke software met de goede internetbeveiliging van Kasperksy Lab.

Meer informatie?

Bel 088 333 4446 of mail naar [email protected] Onze helpdesk is bereikbaar op werkdagen van 9:00 uur tot 17:30 uur, op vrijdag van 9:00 uur tot 16:30 uur. Onze specialisten staan u graag te woord.